Butiken

Vilken storlek på handduk ska jag välja

Handdukar finns i många olika storlekar och det är inte alltid lätt att välja de handdukarna som passar just dina behov. Vad som är normalt mått på till exempel en badhandduk kan ibland skilja i olika länder och miljöer som hotell eller hemma i badrummet. Hoppas att guiden nedan kan vara till hjälp för att göra rätt storleksval.

Badhandduk och duschhandduk

Man brukar skilja på en badhandduk eller duschhandduk som ofta är lite mindre än ett badlakan. En frottébadhandduk har ofta måtten 70x140, 100x150, 80x160 eller 70x160 cm medan en hamamhandduk som är tunnare och tar mindre plats ofta är något större.

Badlakan

Badlakan är något större än en badhandduk och storlekarna gör handduken lämplig även som strandlakan, strandhandduk eller solstolshandduk. Vanliga storlekar är 100x150, 100x180 eller 100x200 cm.

Gästhandduk och mellanstorlek

Det är ofta praktiskt att ha handdukar i lite mindre storlekar som 50x100 eller 40x60 cm för att ha hängande vid handfatet för att torka ansikte och händer eller som gästhandduk för besökare.

Cawö handduk Dune blå 499-17 av 100% ren bomull

Tvätt handduk, tvättvante och liten gästhandduk

och Istället för handdukstork eller papper för at torka händerna är det praktiskt och dekorativt att ställa fram en liten korg med små handdukar med t.ex. måtten 30x30 cm för toalettbesökare som kastas i tvättkorgen efter användning. Den storleken är också lämplig som tvätt handduk för ansiktet eller små barn. För ansiktstvätt och för att tvätta bort smink finns även tvättvantar 16x22 cm som både är praktiska och tar liten plats.

Cawö Noblesse2 tvättvante 16x22 cm 100% bomull 568g/m² för ansiktstvätt och sminkborttagning. Antracit

Strandhandduk, strandbadlakan och solstolshandduk

På stranden vill vi ofta ha en lite större handduk som ger plats åt hela kroppen och kanske kan ligga lite om lott med en intilliggande handduk. Vissa vill gärna ha en extra stor XL handduk som även har ett större mått på brädden som är lämplig för fler personer eller som picknickfilt. Eftersom en extra stor frottéhandduk tar stor plats väljer många en extra stor hamam handduk som är tunnare och ta mindre plats. En strandhandduk har ofta måtten 100x180, 100x200 cm eller 100x150 cm.

Spahandduk eller handduk för massagebänk

En massagebänk kräver ofta en större handduk, till exempel 100x200 cm för att täcka bänken och för att kunna svepa in hela kroppen i. Även i spa och wellness sammanhang vill vi ofta kunna svepa in hela kroppen i handduken för att hålla värmen. Om man trivs bäst med en frottéhandduk eller en tunnare hamamhandduk är en smaksak.

Sauna eller bastuhandduk

Vid bastubad är det praktiskt med en längre handduk som sitter kvar utan att falla ner när man sveper in kroppen. En bastuhandduk är därför ofta 200 cm på längden även här kan en tunnare hamamhandduk vara ett praktiskt alternativ till frottéhandduken. En knäppbar bastukilt är också ett bra alternativ. De längre handdukarna är också mycket lämpliga som yogahandduk, för yoga matta.


Hårturban och handduk till håret

Har du långt hår och tycker det är svårt att fästa handduken om håret efter badet, då är en hårturban smidig och lätt att använda. Även en liten hamamhandduk är lätt att svepa in håret i utan att den ramlar ner.

Cawö hårturban 7073 av 100% högkvalitativ bomullffrotté

Handduk till barn och baby

Till barn är en något tunnare mjuk frottéhandduk som inte är så stor praktisk, ofta med en härlig värmande huva. Även en liten hamamhandduk är ett bra alternativ eftersom den är lätt att ta med sig, tar liten plats i barnvagnen eller väskan, väger lite och torkar snabbt.