Skånska stearinljusfabriken stearinljus värmeljus blockljus

Skånska stearinljusfabriken har tillverkat stearinljus sedan 1951. Här hittar du alla möjliga dimensioner av stearinljus - långa och korta men med den gemensamma egenskapen att de är kraftigare än "vanliga" ljus. De populära blockljusen som man sätter på fat eller stearinljus som passar just den speciella ljusstaken du har hemma och många andra modeller. I vårt utbud hittar du bland annat blockljus, värmeljus, gravljus, kronljus, julgransljus, antikljus, kanalljus och kyrkljus. En populär produkt är stora blockljus och stora värmeljus.

Kunglig hovleverantör


Att bli tilldelad denna hedersutnämning är ett bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade av någon medlem av Kungafamiljen. Hovleverantörskap beviljas av H.M. Konungen. Titeln Kunglig Hovleverantör har blivit ett kännetecken för svensk kvalitet.

Svanen märkt

Skånska stearinljusfabrikens ljus är Svanen märkta, vilket bidrar till ett hållbart samhälle och som borgar för en miljövänlig produkt utan några farliga ämnen.

Tips och råd om dina ljus

Vekar tillverkas av bomull som bland annat prepareras med borsyra, salmiak (Ammoniumklorid) och fosfater. Utan preparering hade bomullen brunnit alltför snabbt och dessutom rykt. Vekens flätning gör att veken böjer sig från lågan och förbränns. OBS! att veken böjer sig är väldigt viktigt för ljuset brinnegenskaper & säkerhet.

Stearinljus tillverkade av 100% stearin

Stearinljus av endast stearin har en bestämd smältpunkt på 56 grader C, De utvinns ur vegetabiliskt och animaliskt fett. Vanligtvis gjuts ljusen, men på senare tid man har även börjat pressa. De kan inte stöpas. Ett stearinljus blir inte krokigt när det utsätts för höga temperaturer så som sol och värme. Dess höga smältpunkt förhindrar detta. Fördelen med stearinljus är att de sotar betydligt mindre än andra ljus då de inte innehåller paraffin (d.v.s. olja). Stearin från ljuset på till exempel på en linneduk försvinner efter tvätt vid 60 grader (gäller ofärgade ljus). Ljusen är en miljöprodukt och en förnyelsebar råvara samt att de har bättre brinnegenskaper än andra ljus, då man bland annat har anpassat veken efter respektive ljusstorlek. De brinner med en stor och klar låga. När man släcker stearinljus blir det ingen rök eller efterglöd.

Paraffinljus

Paraffinljus har en obestämd smältpunkt. Paraffin är en restprodukt från olja. Det vanligaste är att man tillverkar ljusen genom pressning, till exempel värmeljus och blockljus, men även stöpning och gjutning förekommer.

Kompositionsljus

Kompositionsljus har en blandning av både stearin och paraffin och tillverkas på samma sätt som paraffinljus med max 70%-80% stearin vid stöpning.

Hantering av stearinljus

Ett tänt ljus ska brinna minst 30 minuter innan man släcker, beroende på tjocklek upp till 1 timme. Veken ska inte brytas av när ljuset tänds för andra gången, den ska vara böjd för att undvika att en sotmussla uppstår, om det gör det, ta bort den och börja om från början. På tjocka ljus kan veken också få svårt att återhämta sig och förlorar därmed sin uppsugningsförmåga och ljuset börjar då att rinna.

Placera inte ljusen för nära varandra, 5 till 15 cm är lagom beroende på ljusens tjocklek och material, ju tjockare ljus, desto större avstånd. Felplacering kan medföra att ljuset rinner kraftigt. Placera alltid ljusen på ett eldfast underlag. Om ljusen utsätts för drag eller varmluft som element och öppna spisar kan de välta eller rinna och brinna oroligt.

Ljus i lyktor behöver god syretillförsel, både nedifrån och uppifrån, framför allt stearinljus som kräver mer syre. Det blir annars lätt turbulens av kall och varmluft så att ljusen brinner oroligt. Även kyla kan påverka ljusets brinnegenskaper, så att smältpunkten påverkas. Paraffinljus kan i vissa fall vara lämpligare till lyktor.

På tjockare ljus kan ibland, när brunnit ett tag, lågan sticka i väg och bli lite för hög. Klipp då av en bit av veken, men se sedan till att veken böjer sig som den ska. Placera inte ljus nära barn och husdjur.

Släck ljuset genom att hålla handen bakom och blåsa ut det. Stearinljus varken glöder eller ryker efter släckning. Ljussläckare kan göra mer skada än nytta på stearinljus, då veken kan knäckas. Använd gärna ljussläckare till paraffinljus då dessa har en tendens att både glöda och ryka efter släckning. Peta inte mer än nödvändigt på ljusen!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.